Bosch 2025 - Predstavenie nových produktov

Bosch 2025 - Predstavenie nových produktov


V roku 2025 prichádza spoločnosť Bosch s významnými inováciami v systémoch elektronických bicyklov, ktoré sa zameriavajú na zlepšenie výkonu, udržateľnosti a pohodlia používateľov. Medzi kľúčové inovácie patrí vylepšený motor Performance Line CX 5. generácie, nové batérie PowerTube 600 a 800 Wh, modernizovaný displej Purion 400 a nové bezpečnostné technológie, ako napríklad ABS Pro a asistent rozjazdu do kopca. Spoločnosť Bosch sa naďalej zameriava na šetrnosť k životnému prostrediu, čo sa prejavuje nielen v používaní recyklovaných materiálov, ale aj v snahe znížiť uhlíkovú stopu pri výrobe.


Motor Bosch Performance Line CX Gen 5: tichší, ľahší a inteligentnejší

 

Motor Performance Line CX, ktorý je veľmi obľúbený medzi e-mountainbikermi, bol pre rok 2025 vylepšený. Hoci jeho výkon zostáva na úrovni 85 Nm a maximálny výkon 600 W, nová verzia ponúka niekoľko malých, ale významných vylepšení. Vďaka novému horčíkovému puzdru je motor ľahší (2,8 kg) a vďaka úprave prevodovky ponúka tichší chod. Okrem toho bol vylepšený montážny systém, ktorý teraz využíva iba dve skrutky, čo uľahčuje inštaláciu.


Významným vylepšením je aj nová generácia snímačov, ktoré poskytujú ešte presnejšie meranie vstupov jazdca vrátane krútiaceho momentu, kadencie a terénnych podmienok, čím zabezpečujú prirodzenejší prenos výkonu na zadné koleso. Motor ponúka aj novú funkciu asistenta rozjazdu do kopca a vylepšený asistent chôdze, ktorý zvyšuje komfort a bezpečnosť jazdy, najmä na technicky náročných tratiach.
 

Bosch CX 5. generácie: evolúcia v pohone elektrobicyklov

Pri výbere elektrobicykla je jedným z kľúčových faktorov motor, ktorý vám pomáha šliapať do pedálov. Spoločnosť Bosch, popredný hráč v oblasti elektrických pohonov, nedávno predstavila motor Bosch Performance Line CX 5. generácie. Tento nový model prináša niekoľko zásadných vylepšení, ktoré sľubujú lepší výkon, pohodlie a celkový zážitok z jazdy. Čo teda prináša oproti svojmu predchodcovi a ako vám môže uľahčiť cestovanie?

 

Viac energie na každom kroku
Krútiaci moment, teda sila, ktorú dokáže motor vyvinúť pri šliapaní do pedálov, je pre výkonnosť motora elektronického bicykla kľúčový. Bosch CX 5. generácie ponúka až 85 Nm, čo je výrazné zlepšenie oproti predchádzajúcej verzii so 75 Nm. Čo to pre vás znamená? Pri šliapaní do strmých kopcov alebo pri jazde so záťažou pocítite asistenciu motora podstatne viac, čo zabezpečí plynulejšiu a menej namáhavú jazdu.

Plynulosť najmä
Bosch CX 5. generácie zvýšil nielen výkon, ale aj plynulosť asistencie. Vďaka vylepšenému softvéru motor presnejšie reaguje na vaše šliapanie. Či už jazdíte po rovine, alebo stúpate do kopca, motor sa prispôsobí podmienkam a poskytne vám presne takú asistenciu, akú potrebujete. Výsledkom je prirodzenejšia a pohodlnejšia jazda bez trhavých zmien výkonu.

Ľahší, ovládateľnejší a výkonnejší
Hmotnosť je pri jazde na bicykli dôležitá, a to platí aj pre elektrické bicykle. Hoci už motor 4. generácie bol ľahký, 5. generácia je ešte o niečo ľahšia, vďaka čomu je bicykel ľahšie ovládateľný a obratnejší. Ľahší motor tiež menej zaťažuje komponenty bicykla, čo môže predĺžiť ich životnosť.

 

Chladenie na dlhé cesty
Dlhé cesty, najmä pri veľkom zaťažení alebo v horúcom počasí, môžu viesť k prehriatiu motora. Bosch CX 5. generácie však prináša vylepšené chladenie, ktoré zabezpečuje, že motor si dokáže udržať vysoký výkon aj pri dlhodobom zaťažení bez rizika prehriatia. To oceníte najmä počas dlhých jázd alebo v extrémnych podmienkach.

Nové režimy pre pohodlnú jazdu
Okrem osvedčeného režimu eMTB prináša Bosch CX 5. generácie aj nový režim Auto. Ten automaticky prispôsobí úroveň asistencie terénu a vášmu šliapaniu bez toho, aby ste museli prepínať medzi rôznymi režimami. Tento režim je ideálny na každodenné používanie, či už jazdíte po meste alebo v teréne.

Lepšie prepojenie s inteligentnými technológiami
Nový motor je plne kompatibilný s inteligentnými systémami Bosch, ako je Kiox 300 alebo Smart System. Tieto systémy umožňujú sledovať podrobnosti o jazde priamo v telefóne, od stavu batérie až po mapovanie trasy. Moderná technológia zjednoduší plánovanie a samotnú jazdu, zatiaľ čo vy sa môžete sústrediť na zážitok z jazdy.

Bosch CX 5. generácie predstavuje významný krok vpred, ponúka vyšší výkon, lepšie ovládanie a pokročilé technológie, ktoré vám pomôžu užiť si jazdu na e-biku naplno.

 

 

Nové batérie PowerTube 600 a 800: vyšší výkon a udržateľnosť

Spoločnosť Bosch predstavuje nové akumulátory PowerTube 600 a 800, ktoré sa vyznačujú vyššou kapacitou a nižšou hmotnosťou. PowerTube 800 váži 3,9 kg, čo je o 400 g menej ako predchádzajúce modely s kapacitou 750 Wh, a pritom ponúka dlhší dojazd. Nové batérie sú tiež kompaktnejšie, čo prispieva k lepšej ovládateľnosti elektrobicykla. Navyše boli vyrobené s ohľadom na životné prostredie, a to nielen vďaka použitiu recyklovaných materiálov, ale aj preto, že spoločnosť Bosch pri ich výrobe využíva obnoviteľnú energiu.


Zaujímavosťou je, že obe batérie - 600 Wh a 800 Wh - majú rovnakú dĺžku 435 mm, čo je takmer o 5 cm menej ako 750Wh verzia, ktorá meria 484 mm. Je to možné vďaka použitiu moderných článkov 21700 a upravenému prierezu, ktorým sa obe batérie líšia. Výhodou rovnakej dĺžky je, že používajú rovnaký držiak. Inými slovami, ak má spodný rám dostatok miesta pre 800Wh batériu, môžete bez problémov použiť 600Wh model ako druhú batériu.

 

 

Displej Purion 400: nový štandard pre e-bicykle

Nový displej Purion 400, ktorý Bosch uvádza na trh s motorom CX Gen 5, prináša vylepšené používateľské rozhranie. Displej je odolný, jasný a ľahko čitateľný aj na priamom slnečnom svetle. Ponúka všetky dôležité jazdné údaje vrátane rýchlosti, kadencie, výkonu, dojazdu a stavu batérie. Displej je možné prepojiť s aplikáciou Bosch eBike Flow, ktorá umožňuje ďalšie prispôsobenie jazdných režimov.

 

Displej je umiestnený v ideálnej polohe, kde je chránený riadidlami aj predstavcom.
Veľkosť displeja 1,6“ s rozlíšením 320 x 160 pixelov zaručuje vynikajúcu čitateľnosť.
Integrovaný bzučiak poskytuje zvukové upozornenia na systémové správy.
Vždy aktuálny s možnosťou budúcich aktualizácií a pridávania nových funkcií.

 

 

 

 

 

eSHIFT: revolučný systém na jednoduché a efektívne radenie na elektrických bicykloch

S rastúcou popularitou elektronických bicyklov sa vyvíja technológia, ktorá umožňuje pohodlnejšiu a efektívnejšiu jazdu. Jednou z najvýznamnejších inovácií je systém eShift, ktorý prináša revolúciu v radení prevodov. Tento systém je navrhnutý tak, aby používateľom poskytoval plynulé radenie, ktoré sa prispôsobuje ich individuálnym potrebám a štýlu jazdy.

Ako funguje systém eShift
Systém eShift sa vyznačuje jednoduchosťou a účinnosťou, vďaka čomu je radenie prevodových stupňov takmer automatické. V závislosti od variantu systému eShift si jazdci môžu vybrať, či chcú radiť sami, alebo či chce systém radiť automaticky. Tento automatický režim optimalizuje prevody tak, aby jazdec mohol šliapať do pedálov v rámci svojej individuálnej komfortnej zóny. To znamená, že sa nemusí starať o správny prevodový stupeň pri zmene terénu a môže sa plne sústrediť na jazdu.

Prispôsobenie rôznym typom elektrických bicyklov
Systém eShift bol navrhnutý s ohľadom na rôzne typy elektrobicyklov, takže je univerzálnym riešením. Či už ide o mestský bicykel, horský bicykel alebo e-nákladný bicykel, systém eShift sa dokáže prispôsobiť potrebám každého jazdca. Systém neustále monitoruje aktuálne podmienky a v reálnom čase odporúča ideálny prevodový pomer, čím prispieva k optimálne hladkej jazde.

Harmónia plynulosti a efektívnosti
Jednou z hlavných výhod systému eShift je harmónia medzi plynulým radením a ideálnym prevodovým pomerom. Systém radí jazdcovi, kedy a ako správne radiť, čím eliminuje nežiaduce prerušenia rytmu jazdy. Zabezpečuje tiež, aby sa jazdec nikdy nedostal do situácie, keď musí šliapať na pedál príliš silno alebo príliš slabo, čo môže byť frustrujúce a únavné. Systém eShift sa tak stará nielen o pohodlie, ale aj o efektivitu jazdy.

Spolupráca s odborníkmi
Zavedenie systému eShift nebolo možné bez spolupráce s renomovanými partnermi v oblasti prevodových systémov. Tento spoločný projekt s odborníkmi na radenie umožnil vytvoriť robustný a spoľahlivý systém, ktorý spĺňa požiadavky moderných cyklistov. Vďaka tejto spolupráci je systém eShift nielen technologicky vyspelý, ale aj mimoriadne používateľsky prívetivý.

Systém eShift mení spôsob radenia na elektrobicykloch a prináša nový štandard účinnosti a pohodlia. Či už ste začínajúci cyklista alebo skúsený profesionál, systém eShift vám poskytne skvelý zážitok z jazdy. Vďaka inovatívnej technológii a spolupráci s odborníkmi sa môžete spoľahnúť, že každá jazda bude plynulá a bez starostí.

 

 

 

 

Bezpečnostné technológie: ABS Pro a asistent rozjazdu do kopca


Spoločnosť Bosch tiež zavádza nové technológie pre rok 2025 zamerané na zvýšenie bezpečnosti vodičov. Nový systém ABS Pro zabezpečuje bezpečné brzdenie aj na klzkom povrchu alebo v zákrutách, čím pomáha predchádzať šmyku a strate kontroly nad kolesom.


K dispozícii je aj nová funkcia asistenta rozjazdu do kopca. Funkcia asistenta rozjazdu do kopca zjednodušuje rozjazd na nerovnom teréne, čo oceníte na bicykloch eCargo aj eMTB. Jednoducho položte nohu na pedál, stlačte a podržte tlačidlo mínus: motor vám pomôže plynulo sa rozbehnúť, aj keď je bicykel plne naložený.

 

 

Dokáže si Bosch udržať svoj náskok?
S novými hráčmi na trhu, ako sú DJI, ZF, a plánmi konkurentov, ako sú Shimano a SRAM, čelí Bosch veľkému tlaku. Hoci motor CX Gen 5 nechce priniesť revolúciu, jeho postupné zlepšenia vrátane tichšej prevádzky, vylepšených senzorov a ľahších batérií z neho robia silného kandidáta na udržanie si pozície na trhu. Spoločnosť Bosch zostáva verná svojej filozofii spoľahlivosti a zdokonaľovania, čo z nej robí technologického lídra v oblasti e-bikov pre rok 2025.
 

Tieto inovácie ukazujú, že Bosch pokračuje vo svojej ceste k udržateľnejšej a pokročilejšej budúcnosti e-bikov a posúva zážitok z jazdy na novú úroveň.